Web Analytics Made Easy - Statcounter

رانندگان خودروهای سنگین ناوگان حمل و نقل بین شهری، امروز برای چندمین بار با تجمع در مقابل سایپا دیزل، خواستار تعیین زمان دقیق تحویل خودروهای خود از این شرکت خودروسازی شدند.به گزارش بلاغ،تعدادی از رانندگان خودروهای سنگین ناوگان حمل و نقل بین شهری که در طرح پیش فروش و نوسازی ناوگان فرسوده در سال 95 شرکت کرده و با گذشت بیش از 18 ماه تاخیر، هنوز موفق به تحویل گرفتن خودرو‌های ولوو از شرکت سایپا دیزل نشده‌اند، در روز جاری در مقابل این خودروسازی تجمع کردند و با سردادن شعارهایی خواستار مشخص شدن زمان تحویل خودروهای خود شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رانندگان پیش از این هم چندین بار تجمعات مشابهی داشته‌اند و خواسته آنها در این تجمعات مشخص شدن زمان دقیق تحویل خودروهایشان است. 

عباس علیزاده یکی از تجمع‌کنندگان  با بیان اینکه پس از 2 سال در بلاتکلیفی به سر می‌برند و هنوز معلوم نیست که چه زمانی خودروهای خود را از این خودروساز تحویل بگیرند، گفت:  حدود 150 نفر از رانندگان امروز در مقابل این شرکت خودروسازی تجمع کرده‌اند و خواستار پاسخ مشخصی از سوی مسئولان این شرکت خودروسازی هستند.

به گفته برخی از  رانندگانی که در مقابل این خودروسازی تجمع کرده‌اند ،  آذرماه سال 1395 با اسقاط خودروهای خود در طرح نوسازی ناوگان فرسوده حمل و نقل جاده‌ای کشور شرکت کرده‌ و براساس قرارداد، شرکت مذکور باید در اردیبهشت ماه سال 96 این خودروها را به مشتریان تحویل می‌داده است. 

این رانندگان با بیان اینکه به علت شرکت در طرح ساماندهی و تعویض خودروهای فرسوده مجبور به اسقاط خودرو قبلی خود بوده‌اند و نه تنها حدود 2 سال است که به علت نداشتن خودرو بیکار شده‌اند، بلکه خودروسازی سایپا دیزل هم هیچ پاسخ مشخصی به آنها نمی‌‌دهد.

این تجمعات در حالی اتفاق افتاده که پیش از این مجید مدنی قائم مقام سایپا دیزل به فارس اعلام کرده بود که 1200 خودرو از حدود 3 هزار خودرویی که قرار بوده در این طرح تحویل مشتریان شود، تحویل شده است. 

وی همچنین بیان داشت: از روز دوم دی ماه 97، تحویل شماره شاسی به 61 نفر را آغاز کرده‌ایم و هر چند روز یکبار تعداد دیگری شماره شاسی به مشتریان اعلام و در مجموع ظرف‌ هفته‌های اخیر شماره شاسی به 430 مشتری اعلام خواهد شد که مشتریان با دریافت این شماره‌ها می‌توانند برای دریافت وام خود از بانک اقدام کنند. 

انتهای پیام/ب

منبع: بلاغ مازندران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bloghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بلاغ مازندران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۴۲۵۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی بزرگ‌ترین هنرستان جوار صنعت کشور در مرکزی

استاندار مرکزی گفت: بزرگ‌ترین هنرستان جوار صنعت کشور در استان مرکزی راه‌اندازی شده است و راه‌اندازی هنرستان‌های دیگر در حال پیگیری است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، فرزاد مخلص الائمه شامگاه گذشته در نشست با فعالان اقتصادی و تشکل‌های صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی اظهار داشت: سال گذشته توسعه هنرستان‌های جوار صنعت از سوی صنایع در راستای اجرای سند بنیادین آموزش و پرورش و افزایش سهم آموزش فنی و حرفه‌ای مورد توجه قرار گرفت و بزرگ‌ترین هنرستان جوار صنعت کشور در استان مرکزی راه‌اندازی شد. راه‌اندازی هنرستان‌های دیگر در حال پیگیری است. همچنین نمایندگی وزرات امور خارجه در استان مستقر خواهد شد که جانمایی آن انجام شده است.

وی افزود: کیفیت محصولات تولیدی شرکت هپکو بالاست  و معادن و بخش خصوصی به این شرکت سفارش تولید می‌دهند و لازم است باقی مصرف‌کنندگان ماشین‌آلات هپکو نیز از محصولات این شرکت بازدید و خریداری داشته باشند. شرکت هپکو برای نخستین بار بعد از سال‌ها قرارداد صادراتی خود را با یکی از کشورهای منطقه منعقد کرده است. 

استاندار مرکزی تصریح کرد: شهرستان خنداب در استان مرکزی تولیدکننده آب سنگین است که ارز هر کیلو آب سنگین تولیدی 800 دلار است و ماهانه بالغ بر 20 نفر می‌توانند بورسیه آب سنگین خنداب شوند در حالی که نفت خام با زحمت استخراج می‌شود و اگر مشکلی ایجاد نشود بشکه‌ای 80 دلار بفروش می‌رسد. 

مخلص‌الائمه عنوان کرد: شهرداری تهران و مشهد در حوزه مترو و راه‌آهن کشور باید از ظرفیت واگن پارس مپنا در اراک استفاده کنند، بزرگترین بحران کشور ناترازی انرژی است که این ناتراژی به محیط زیست لطمه وارد کرده است که یکی از راه‌های حل این مشکل توسعه صنعت ریلی است. امسال برنامه‌ای برای قطع برق خصوصا در ایام تابستان و اوج مصرف برق نداریم اما آنچه مهم است مدیریت مصرف برق است.

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • ترجیح اتوبوس‌های برقی برای چیست؟
  • نوسان چشمگیر قیمت ها در بازار خودرو؛ کدام خودرو ۹۰ میلیون تومان گران شد؟ | جدول قیمت ها را ببینید
  • راه اندازی بزرگ‌ترین هنرستان جوار صنعت کشور در مرکزی
  • تجمع اعتراضی در مجتمع مس سرچشمه 
  • ایدکوپرس سایپا،‌ تندیس شرکت برتر ایران را دریافت کرد
  • تولید فنرهای مورد نیاز صنایع ریلی و خودروسازی
  • لرزه تردد خودروهای سنگین دوباره روی تن پل تاریخی بابل نشست
  • تحویل گواهینامه های بین المللی به ذوب آهن اصفهان
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟
  • شکایت ده‌ها هزار راننده تاکسی از اوبر در نقاط مختلف جهان